Dementiepatiënten die zelfstandig wonen, maken weinig gebruik van vrijwilligershulp

Mensen die dementie hebben en nog zelfstandig wonen, maken in de praktijk maar weinig gebruik van vrijwilligershulp. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

Het bureau publiceerde eind maart de kennissynthese ‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’, waarin geïnventariseerd werd welke vormen van vrijwilligershulp er zijn voor dementerenden en hoe zij en hun mantelzorgers gebruikmaken van die hulp. Hoewel er ‘een behoorlijk aanbod’ is, zoals NIVEL schrijft, wordt er toch weinig gebruik van gemaakt.

Waarom de mantelzorgers en de patiënten er geen gebruik van maken, is nog niet duidelijk. “Toekomstig onderzoek zal hierin inzicht moeten bieden”, aldus het NIVEL. Experts hebben tegenover het instituut laten weten dat een toename gerealiseerd kan worden door professionals, buurtinitiatieven en vrijwilligers meer met elkaar te verbinden.

Patiënten met dementie kunnen momenteel kiezen uit verschillende vormen vrijwilligershulp. Zo zijn er internetfora, is er de Alzheimer-telefoon en zijn er nachtvrijwilligers en Alzheimer Cafés door het hele land. Ook de bezoekdienst dementie is een vorm. Volgens het onderzoeksbureau wordt die hulp het meeste aangeboden in Nederland. Een uitzondering is de vrijwilligershulp voor ernstig dementerenden. Voor hen is het aanbod schaars, aldus NIVEL.