Veelgestelde vragen over Convivio

Algemeen

Mijn partner, vader of moeder heeft dementie. Wat nu?

Het kan overweldigend zijn als je de diagnose dementie hoort. Je zit vol vragen en hebt misschien geen idee wat je allemaal moet regelen of waar je moet beginnen. Samen met de casemanager kunnen jullie bespreken wat er allemaal nodig is. Op deze pagina delen we meer informatie over hoe je omgaat met beginnende dementie en op deze pagina lees je hoe je beginnende dementie kunt herkennen.

Wil je weten welke directe zorg er vanuit Convivio mogelijk is? Maak een (telefonische) afspraak met Elleke voor een informatief gesprek.

► Afspraak maken

Hoe herken ik beginnende dementie bij mezelf of mijn dierbare?

Dementie is een van de meest lastige ziektes om vast te stellen. De kenmerken uiten zich vaak in kleine gedragsveranderingen die zelden of niet opvallen. Het meest bekende symptoom is vergeetachtigheid. Je vergeet waar je een sleutelbos hebt gelaten, weet niet meer welke boodschappen je moest hebben in de supermarkt of bent vergeten waar je auto staat. Wanneer is dit nog normaal en wanneer wordt het zorgelijk?

► Lees hier meer over hoe je dementie herkent

Hoe ga ik om met beginnende dementie?

Bij dementiezorg is het van wezenlijk belang dat iemand zoveel mogelijk doorgaat met het leven dat hij had. Dat prikkelt het brein en remt de dementie. Blijf daarom bewegen, gezellige activiteiten ondernemen en mensen ontmoeten.

► Lees hier enkele praktische tips

Wat is dagbesteding?

Een dagopvang is een tweede thuis waar je gezellig samenkomt met gelijkgestemden, nieuwe contacten opdoet, lotgenoten en leeftijdsgenoten ontmoet en je vooral jezelf kunt zijn. Maar het is tegelijkertijd ook een plek die je brein prikkelt.

► Wat is dagbesteding voor ouderen?

Hoe kies ik de juiste dagbesteding?

Jouw achtergrond of die van je vader, moeder of dierbare is leidend bij het kiezen van een dagbesteding, maar zegt niet alles. Het allerbelangrijkste is om sfeer te proeven. Zo ontdek je gelijk of een dagbesteding bevalt of niet. Laat het gevoel spreken.

► Tips voor het kiezen van een dagbesteding

Hoe kan ik met dementie zo lang mogelijk thuis blijven wonen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het thuis wonen zo aangenaam mogelijk te maken en houden. Voor zowel degene met dementie als de mantelzorger. Zo biedt Convivio Thuis ondersteuning in huis, een ontspannen ontmoeting en een luisterend oor. Ook wanneer de mantelzorger er even niet is. Is er behoefte aan aanvullende zorg of bijvoorbeeld een andere omgeving om het brein extra te prikkelen? Informeer dan naar de mogelijkheden bij onze Dagbesteding.

Welke zorg biedt Convivio?

Convivio heeft drie verschillende soorten zorg:
– Via Convivio Thuis komt een ondersteuner thuis langs. Die verlicht het werk van de mantelzorger en helpt bijvoorbeeld bij hobby’s, het zetten van een kopje koffie of het samen doen van de boodschappen.
– De dagbesteding is een ontmoetingsplek voor ouderen met dementie. Samen met onze medewerkers genieten ze hier van verschillende activiteiten. Van het bespreken van het nieuws tot samen bewegen of creatief aan de slag gaan.
Huis Convivio is een kleinschalige woonlocatie voor mensen met dementie. De verschillende appartementen bieden ruimte voor zeventien bewoners, die 24 uur per dag zorg krijgen. Een huis waar je thuiskomt.

Past Convivio Zorg bij ons?

Bij Convivio vind je alle zorg onder één dak. Van thuis tot huis helpen en ondersteunen we mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarbij staan zelfredzaamheid, de focus op wat nog wél kan en regelmaat voorop. Ook helpen we je graag bij al het papierwerk en de benodigde aanvragen.

► Lees meer over onze dementiezorg

Wat vinden anderen van Convivio?

“Mijn moeder wordt al geruime tijd opgenomen in deze warme en sfeervolle organisatie. Ik mag wel zeggen dat de gehele organisatie een waardevol thuis is geworden voor mijn moeder.”

Dit is een van de vele reacties die we van cliënten en hun families hebben mogen ontvangen. Meer reacties zijn te lezen via Zorgkaart Nederland.

Met welke indicatie of zorgprofiel kom ik in aanmerking voor zorg van Convivio?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg van Convivio te regelen en dit wisselt ook per dienst. Hieronder vind je een overzicht van de opties:
– Convivio thuis: particulier of via de Wet langdurige zorg (Wlz);
– Dagbesteding Convivio: via Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz);
– Huis Convivio: via Wet langdurige zorg (Wlz), met een minimaal zorgprofiel van ZZP5.

Mijn partner, vader of moeder heeft per direct zorg nodig. Kan Convivio mij helpen?

We helpen je graag zo snel mogelijk. In tegenstelling tot veel andere zorgorganisaties nemen we het papierwerk over en kijken we eerst naar welke zorg er nú nodig is. Twijfel je of iets financieel geregeld kan worden? Geen zorgen, samen gaan we dit regelen. Loop je vast of wil je meer informatie?

Afspraak maken

Kan Convivio mij helpen bij het aanvragen van WMO en andere (financiële) hulp?

Via de website van het CIZ kun je de benodigde indicatie aanvragen. Voor een WMO-aanvraag ga je naar de website van jouw gemeente. Lukt het niet om in het oerwoud van zorg alles geregeld te krijgen? Bij Convivio kijken we graag met je mee en nemen we deze zorgen voor je uit handen.

Levert Convivio ook Zorg in Natura?

Op dit moment levert Convivio nog geen zorg in natura (ZIN), met uitzondering van ZIN via de WMO.

Mijn partner, vader of moeder wil niet naar de dagbesteding. Welke zorg is er toch mogelijk?

Het is niet vreemd als iemand met (beginnende) dementie niet met dagbesteding wil beginnen. Onze medewerkers hebben hier ervaring mee en herkennen vaak de achterliggende reden. Zo twijfelen mensen soms of ze wel tijd ervoor hebben of hebben ze geen vervoer, waarvoor onze taxi’s een oplossing bieden.

Bij Convivio adviseren we daarom altijd het volgende:
– begin met ondersteuning aan huis, zodat de mantelzorger daar wordt ontlast en er toch de nodige hulp is. Dit is mogelijk via Convivio Thuis;
– breng samen een bezoek aan de Dagbesteding voor een kennismakingsgesprek en om te ervaren wat de omgeving met jullie doet. Cliënten en families omschrijven het graag als een vertrouwde plek en een warm bad, ook als ze in eerste instantie twijfelen;
– kom vooral een dag proefdraaien samen met je partner of familie.

Hoe kan ik mijn partner, vader of moeder aanmelden voor zorg van Convivio?

Vul je gegevens in via dit formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de aanmelding compleet te maken.

Kan ik een afspraak maken voor een kennismaking, rondleiding of gesprek over jullie zorg?

Natuurlijk kan dat. Klik hier om je gegevens in te vullen. Wij bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te plannen.

Kan ik geld doneren voor de ouderen bij Convivio?

Jazeker, Stichting Vrienden van Convivio zamelt namelijk geld in om hobby- en/of spelmaterialen te kopen of om projecten te financieren die de gezondheid en beleving van de cliënten verbeteren. Zo hebben ze een duofiets gekocht voor de dagbesteding en Huis Convivio, is dankzij donaties de achtertuin van het woonhuis helemaal opgeknapt en heeft de stichting tuinstoelen geschonken aan de dagbesteding.

Ik wil doneren of meer informatie over de stichting

Welke maatregelen heeft Convivio genomen met betrekking tot corona?

Convivio bekijkt van dag tot dag welke maatregelen genomen moeten worden. In december en januari zijn we helaas getroffen door een reeks besmettingen. Sinds mei zijn de meeste bezoekregels opgeheven. Wel gelden de landelijke maatregelen nog.

Alle maatregelen rondom het coronavirus

Convivio Thuis

Wie is de ondersteuner die bij mij thuis langs komt?

Convivio Thuis werkt met ondersteuners die flexibel inzetbaar zijn. De ondersteuner heeft vaste adressen zodat u altijd hetzelfde, vertrouwde gezicht op bezoek krijgt. Meer informatie is te vinden op deze pagina.

Convivio Thuis

Bij welke activiteiten kan Convivio mij thuis ondersteunen?

De ondersteuner vanuit Convivio Thuis kijkt wat iemand nog wél kan en is een aanvulling op de mantelzorger. Denk aan samen een wandeling maken, de krant lezen, meegaan naar een doktersafspraak of samen medicijnen ophalen.

Convivio Thuis

Wat kost ondersteuning van Convivio Thuis?

De kosten voor ondersteuning via Convivio Thuis kunnen op verschillende manieren worden gefinancierd. Dit kan op basis van een (zorg)indicatie, via een particulier budget of uit een combinatie van de twee. Is er geen indicatie? Dan kan Convivio Thuis uit eigen geld worden gefinancierd.

Convivio Thuis

Hoe vaak komt de ondersteuner langs?

Zo vaak als daar behoefte aan is. Samen maken we afspraken over de frequentie en dag(en). De ondersteuner vanuit Convivio Thuis kan zowel doordeweeks als in de avond, nacht of op weekend- en feestdagen worden ingezet.

Kan ik ook ondersteuning krijgen én naar de dagbesteding gaan?

Dat is zeker mogelijk. Omdat Convivio een kleine organisatie is, zijn de lijntjes kort en is er altijd de mogelijkheid om te beginnen met dagbesteding. Mocht er toch behoefte zijn om gelijkgestemden te ontmoeten en in een andere omgeving te zijn, dan ben je welkom op de dagbesteding.

Dagbesteding

Dagbesteding

Wanneer kom ik in aanmerking voor dagbesteding?

Als je als mantelzorger overbelast bent of zelf niet meer een zinvolle dagindeling kunt creëren, is dagbesteding mogelijk. Hiervoor is geen indicatie vanuit de gemeente nodig. Wel krijg je een keukentafelgesprek via de WMO-consulent zodat de gemeente de kosten kan dekken.

Dagbesteding

Kan ik ook met een andere diagnose dan dementie bij de dagbesteding terecht?

Ja, dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Maak een afspraak om jullie persoonlijke situatie te bespreken.

Contact

Is er plaats op de dagbesteding?

Bij de dagbesteding is er over het algemeen altijd plaats voor nieuwe deelnemers. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

Contact

Ik heb geen vervoer. Kan ik dan toch naar de dagbesteding komen?

Deelnemers worden dagelijks opgehaald en thuisgebracht met eigen vervoer van Convivio. Die kosten worden geheel vergoed met een CIZ- of WMO-indicatie.

Ik ben slecht te been en woon in een flat. Moet ik voor de deur klaar staan of word ik opgehaald?

Beide opties zijn mogelijk. Onze chauffeurs overleggen altijd met wat iemand nog wel kan. Deelnemers kunnen daarom ook in hun flat bij de voordeur worden afgezet.

Dagbesteding

Welke activiteiten zijn er bij de dagbesteding?

De dagbesteding van Convivio is centraal gelegen en biedt zowel binnenshuis als buiten de deuren volop mogelijkheden voor activiteiten. Het atelier en de tuin zijn de ideale plekken om creatief bezig te zijn. Daarnaast is er een piano, een digitale geheugentrainer en zijn er workshops zoals bloemschikken, boetseren en schilderen. Bij mooi weer wordt er gewandeld in de direct omgeving of gaan we er samen op uit.

Een dag op de Dagbesteding

Kan ik komen kijken en sfeer proeven?

Natuurlijk is dat mogelijk. Vul je gegevens in via dit formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de kennismaking te plannen.

Contact

Huis Convivio

Kom ik in aanmerking voor een appartement in Huis Convivio?

Om in aanmerking te komen voor Huis Convivio wordt er allereerst gekeken naar de indicatie (minimaal ZZP5). Daarnaast kijkt Convivio wanneer er een appartement vrijkomt naar de personen op de wachtlijst. Afhankelijk van de urgentie en match met andere bewoners verwelkomen wij een nieuwe bewoner.

Is er plaats in Huis Convivio?

Op dit moment werkt Convivio met een wachtlijst en zijn de zestien appartementen bewoond.

Hoe lang is de wachttijd voor Huis Convivio?

Dit wisselt en is afhankelijk van de gezondheid van de bewoners. Neem voor een actuele inschatting contact op via deze pagina.

Contact

Waar vind ik een indicatie van de kosten?

In totaal zijn er drie verschillende soorten kosten:
– Zorgkosten
– Huurprijs
– Gebruikerskosten
De zorgkosten zijn voor iedere bewoner gelijk en worden gefinancierd vanuit de WLZ. De huurprijs is afhankelijk van de grootte van elk appartement. De gebruikerskosten zijn tot slot gebaseerd op het gebruik in en om het huis, zoals het energieverbruik en de boodschappen.

Wat zijn de kosten die ik zelf moet maken voor wonen in Huis Convivio?

De huurprijs en gebruikerskosten worden niet vanuit de WLZ gefinancierd en zijn voor de bewoner of familie zelf.

Welke voorzieningen zijn er in het appartement?

Elke bewoner heeft een eigen appartement met privésanitair en een keukenblok. De appartementen zijn ook ruim genoeg om familie en vrienden te ontvangen.

Meer informatie over de appartementen

Welke gezamenlijke ruimtes zijn er?

Huis Convivio is een warme plek met veel gezamenlijke ruimtes, zoals een grote woonkamer met open haard, eetkamer, keuken, serre en grote tuin. Meer over deze ruimtes is te lezen op deze pagina.

Contact

Is er de mogelijkheid om te blijven slapen?

Momenteel beschikt Huis Convivio niet over een logeerkamer. Mocht de situatie erom vragen, dan is het in overleg mogelijk om in het appartement van de bewoner te blijven slapen.

Mogen huisdieren ook mee naar Huis Convivio?

Vooralsnog heeft Huis Convivio nog geen bewoners met huisdieren gehad. Daarom bekijken we per situatie wat realistisch is.

Wie mag er op bezoek komen?

Iedereen is welkom voor een bezoek aan de bewoners van Huis Convivio.

Kan ik wonen in Huis Convivio en nog steeds de dagbesteding bezoeken?

Jazeker, sommige bewoners vinden het prettig om af en toe een dag in een andere omgeving te zijn of willen juist een andere dagbesteding dan bij hen thuis. Zij draaien dan mee op de dagbesteding.

Hoe lang kan ik bij Huis Convivio blijven wonen?

Zolang de bewoner en familie dit zelf wil. Huis Convivio is een huis waar je thuis komt. Daarom is elke bewoner welkom om zolang als gewenst te blijven.

Hoe kan ik meer informatie aanvragen over wonen bij Convivio?

Vul je gegevens in via dit formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie en een afspraak.

dit formulier

Werken

Heeft Convivio openstaande vacatures?

Via onderstaande link vind je alle openstaande vacatures. Het is ook mogelijk om een open sollicitatie te versturen of je aan te melden als vrijwilliger.

Openstaande vacatures Convivio

Kan ik stage lopen bij Convivio?

Convivio werkt samen met verschillende regionale opleidingsinstituten zoals het ROC voor stageplekken. Ben je geïnteresseerd in een stageplek bij Convivio, stuur dan een aanvraag in via

ons stageformulier

Ik wil vrijwilliger worden. Kan dat?

Convivio is altijd op zoek naar gepassioneerde vrijwilligers die bij de dagbesteding of Huis Convivio zich willen inzetten voor onze cliënten. Klik op onderstaande link voor specifieke oproepjes of om je aan te melden als vrijwilliger.

Vrijwilliger worden bij Convivio

Krijg ik een vergoeding als ik vrijwilliger word?

Vrijwilligers van Convivio krijgen een onkostenvergoeding voor de materialen die zij tijdens het werk hebben gekocht. Daarnaast zijn er – als de situatie het toelaat – regelmatig gezellige personeelsavonden, krijg je als vrijwilliger een kerstpakket en doe je veel leuke contacten op.

Bij wie kan ik terecht voor vragen over werken bij Convivio?

Neem contact op met Ingeborg Inderfurth via info@convivio-zorg.nl of vul dit formulier in.