NIEUWS

Energie besparen en verduurzamen: Convivio roept Greenteam in het leven

Energierekeningen die almaar hoger worden, het belang om nog duurzamer met materialen en producten om te gaan: verduurzaming is actueler dan ooit. Daarom heeft Convivio een Greenteam aangewezen. Vijf medewerkers steken samen de koppen bij elkaar om Convivio in 2023 duurzamer, groener en milieubewuster te maken.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 7% van de Nederlandse CO2-uitstoot te herleiden is naar zorg. Dat heeft met allerlei factoren te maken, waaronder de energievoorziening in gebouwen, ziekenhuizen en instellingen, auto- en busritten en medicijnen. Daarnaast stijgt door de crisis de energierekening tot ongekende hoogte.

Het Greenteam

Meer, sneller en slimmer energie besparen is dus actueler dan ooit. Daarom is duurzaamheid bij Convivio een van de speerpunten in 2023. Samen met het Greenteam gaan we tot in detail bekijken hoe we het milieu kunnen sparen en hoe we de kosten kunnen drukken. Het vijfkoppige Greenteam van medewerkers bestaat uit Thijs, Corona, Corrie, Jan-Willem en Ingeborg. 

Het team heeft alvast op een rij gezet welke acties er binnen Convivio zijn genomen in de stap naar verduurzaming. Ook hebben ze een aantal tips voor mantelzorgers op een rij gezet. Want hoe kun je thuis verduurzamen? En wat kunnen familieleden betekenen binnen het appartement van de bewoners?

Wat doet Convivio?

 • Er liggen dekens in de woonkamer voor alle bewoners die wat extra warmte kunnen gebruiken.
 • Op de dagen dat het appartement schoongemaakt wordt, zorgt het facilitaire team voor ventilatie in het appartement van uw dierbare.
 • Er zijn begrenzers op de radiatorknoppen geplaatst waardoor de verwarming niet gemakkelijk warmer gezet kan worden. Wil de familie het comfortabeler hebben op het appartement van hun dierbare? Dan past Convivio de instellingen naar wens aan.
 • Daar waar mogelijk is zijn/worden sensoren geplaatst waardoor verlichting aan gaat als er beweging is. De verlichting gaat uit wanneer er geen beweging meer is. Ook wordt oude (TL- of gloei)verlichting vervangen door spaarlampen en LED-lampen.
 • Het is belangrijk om warmte binnen te houden. Daarom zijn op iedere deur van de algemene ruimtes deurdrangers geplaatst. Ook voor de brandveiligheid is dit belangrijk. Op de deuren van de appartementen zijn geen deurdrangers geplaatst. Iedereen wordt gevraagd deuren dicht te doen en houden.
 • Als er lucht in een radiator zit, wordt deze op sommige plekken niet warm. Daarom is het verstandig om eens in de zoveel tijd – maar zeker vóórdat de verwarming gebruikt wordt – radiatoren te ontluchten. Daardoor worden ze beter warm, is het comfortabeler in huis en verminderen we het energieverbruik.
 • In 2022 is er een energiescan bij Huis Convivio uitgevoerd door de eigenaar van het pand. Afhankelijk van de uitkomst worden in 2023 concrete acties ondernomen.

Wat kunt u zelf doen? 

 • Schaf extra warme kleding aan voor uw dierbare zodat de verwarming overal een tandje lager kan. Denk dan aan extra panty’s, dikke(re) sokken, warme broeken en dikke truien.
 • Laat het licht niet onnodig aan in het appartement en schakel het altijd uit als je de kamer verlaat. Door oude gloeilampen te vervangen door spaarlampen of LED-lampen bespaar je elektriciteit.
 • Elektronische apparaten zoals tv’s en computers zijn energieslurpers – zelfs als ze stand-by staan. Trek de stekker daarom uit het stopcontact of schakel apparaten uit met een stekkerdoos met aan-uitschakelaar als je ze niet gebruikt. Deze stekkerdozen zijn niet energiezuinig én handig omdat je in één keer alle apparaten uitschakelt. Laad apparaten niet ’s nachts op zodat ze geen onnodige energie verbruiken.
 • Zolang een oplader in het stopcontact zit, verbruikt hij ook stroom – ook als er geen apparaat aan gekoppeld is. Bovendien zorgt het voor brandgevaar. Maak er daarom een gewoonte van om opladers uit het stopcontact te halen als ze niet in gebruik zijn.
 • Zet de verwarming in het appartement overdag uit of maximaal op stand 1. Door de verwarming uit of op 1 te zetten bespaar je veel energie. In de nacht zet je de verwarming het liefst helemaal uit. 
 • Is het koud buiten? Doe dan ’s avonds de gordijnen dicht of de jaloezieën naar beneden. Zo blijft de kou buiten en de warmte binnen in de kamer.
 • Sluit de deur wanneer je binnenkomt of een ruimte verlaat. Op deze manier blijft de warmte binnen.
 • Plaats bedden, kasten en andere meubels niet tegen de verwarming aan, zodat de radiatoren vrij blijven. Hang ook geen lange, dikke gordijnen voor de radiatoren. Zo wordt de warmte niet geblokkeerd. 
 • Ventileer het appartement dagelijks kort en efficiënt – óók op koude dagen. Het lijkt tegenstrijdig, maar goed ventileren helpt juist energie te besparen. Het huis of appartement verbruikt dan minder energie: frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Je hoeft dus minder te stoken om je huis warm te krijgen. Ventileer extra goed tijdens het koken, douchen, klussen of als er veel mensen in huis zijn. 

Heeft u nog tips of ideeën? Deel ze met het Greenteam via info[at]convivio-zorg.nl.