Interview Wijkkrant West

‘Vroegere beroepen komen weer boven’

Elke dinsdag bezoeken dezelfde drie heren de dagopvang van Convivio; meneer Pessers, meneer Bogers en meneer Geboers. Meneer Bogers komt er ongeveer één jaar en meneer Geboers al twee. Meneer Pessers weet het niet meer precies, maar hij denkt dat hij al meer dan een jaar bij Convivio komt. Na die lange tijd van bezoek, is het tijd om ze eens een keer aan de tand te gaan voelen.

Bij de dagbesteding is het mogelijk dat de gasten dagelijks allerlei activiteiten doen, zoals de krant lezen, sporten, spelletjes doen en puzzelen. En sjoelen wordt er ook gedaan, meneer Pessers zegt dat we dat echt niet moeten vergeten. Hij is dan ook altijd een echte sportman geweest, als laatste deed hij aan windsurfen. Meneer Bogers was een voetballer en legt even het sporten bij Convivio uit: “Bij het sporten zitten we vaak in een ronde en dan moeten we een bal naar elkaar overgooien.”

De dagbesteding is vlakbij het Wandelbos en winkelcentrum het Paletplein. De bezoekers van Convivio gaan dan ook vaak wandelen met de leiding. De aanblik van al die winkels brengt zeker meneer Geboers met zijn gedachten terug in de tijd. “Ik deed vroeger de inkoop bij V&D, met name op de meubelafdeling. Ik kwam echt overal om meubels op te kopen.” Hij kijkt gelukzalig voor zich uit als hij over die tijd verteld, hij heeft bij V&D duidelijk een fijne tijd gehad. Deze heer is woonachtig in Tilburg.

Alle heren wonen nu dan wel in Tilburg voor meneer Bogers is dit niet altijd het geval geweest. “Ik ben geboren in Limburg, maar omdat er hier makkelijker werk te vinden was, ben ik naar Tilburg gekomen. In de jaren zeventig werden de mijnen in Limburg gesloten en stopte de werkgelegenheid daar.” In Tilburg is hij in het onderwijs gaan werken, hij was het hoofd van een lagere school.

Dat is bij meneer Pessers wel even anders gegaan, hij is geboren in Tilburg, maar voor zijn studie in vele verschillende landen geweest. Hij heeft jaren lang in de textielindustrie gezeten, hij kocht allerlei soorten wol in. “Alle schapen dragen verschillende soorten wol bij zich. Je hebt bijvoorbeeld schapen uit Nieuw-Zeeland en die hebben een andere vacht dan dezelfde dieren uit Groot Brittannië. Dat heb ik op diverse scholen in het buitenland geleerd, ik heb gestudeerd in Engeland, Frankrijk en België. Ik moest leren wat de lengte, de kleur en het volume van de verschillende wol soorten was.”

Alle drie de heren trekken er graag op uit om dingen te zien en nieuwe dingen te leren. Zo ziet meneer Bogers nogal eens iets van het land met zijn zangvereniging. “Met kerst hebben we op het Paletplein opgetreden”, aldus meneer Bogers glimmend van trots. In het verleden is meneer Geboers ook nog voorzitter van de EHBO-vereniging Peerke Donders geweest, voor deze hobby heeft hij een lintje van de Koning ontvangen. Maar door zijn bescheidenheid wil hij het daar niet verder over hebben.

Bekijk ook de publicatie in de Wijkkrant.