Kunstproject voor dementievriendelijk wijk Tilburg West

Noord-Brabant is een van de meest vergrijzende provincies van Nederland. Momenteel hebben hier ruim 38.000 mensen dementie en naar schatting stijgt dat aantal in 2030 naar ongeveer 61.000. Tilburg West speelt hierop in en wil met onder meer een kunstplan een dementievriendelijke wijk worden.

Elleke Inderfurth van Convivio zit samen met Phil Mutsaers (De Wever) en Franca Borger (ContourdeTwern) in een speciale kunstwerkgroep. Het drietal wil bijdragen aan het dementievriendelijk maken van de wijk. In zo’n wijk is er voldoende zorg aan kwetsbare mensen met een geheugenprobleem. Bovendien kunnen zij op een ontspannen manier met elkaar omgaan en is er ruimte voor mensen die ‘anders’ zijn.

De kunstwerkgroep begint woensdag 21 september op Wereld Alzheimer Dag officieel met het project. “Kunst is een middel om mensen te verbinden, in contact te brengen, te vernieuwen en te verrassen. Het draagt bij aan doelen als participatie van kwetsbare burgers”, aldus de werkgroep.

Vergeet-mij-niet
Bij het project worden er 3 grote cementen bollen bekleed met mozaïek. Op de bollen komt het logo van dementievriendelijk te staan: een vergeet-mij-nietje met de tekst ‘Vergeet me niet’. Dit wordt gedaan door gezonde mensen en mensen met een geheugenprobleem. Aan de kunstwerken wordt een gedicht over dementie verbonden. Hiervoor wordt er een gedichtenwedstrijd bij de bibliotheek uitgeschreven.

De kunstbollen worden uiteindelijk op 3 plaatsen in Tilburg West neergezet. Door middel van stoeptegels met hetzelfde logo wordt de route langs de bollen aangegeven zodat wijkbewoners verleid worden erlangs te lopen. Voor de realisatie van het project is een bedrag van 25.000 euro nodig, dat via sponsoren opgehaald wordt.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het kunstproject? Als sponsor kunt u geld doneren via IBAN-nummer NL 52 RABO 0102 54 6452 t.n.v. ContourdeTwern, wijkcentrum ’t Sant. De donatie mag vermeld worden als: Vergeet-me-niet-kunstproject nr. 1303500, projectnr. 10560.

Geïnteresseerden die een klein benkske met mozaïek willen kopen kunnen contact opnemen met Convivio (013 590 5283).