Onthulling mozaïeken bollen kunstproject dementievriendelijk Tilburg-West

De drie mozaïeken bollen voor het kunst dementievriendelijk Tilburg-West, waar vrijwilligers hard aan hebben gewerkt, worden donderdag 21 september feestelijk onthuld. De aftrap voor het kunstproject was precies één jaar geleden.

September vorig jaar staken Elleke Inderfurth (Convivio), Phil Mutsaers (De Wever) en Franca Borger (ContourdeTwern) de koppen bij elkaar in een speciale kunstwerkgroep. Samen wilden ze een project opzetten dat eraan bijdraagt om van Tilburg-West een dementievriendelijke wijk te maken. “Kunst is een middel om mensen te verbinden, in contact te brengen, te vernieuwen en te verrassen. Het draagt bij aan doelen als participatie van kwetsbare burgers”, aldus de werkgroep.

Wandelroute met kunst

Het kunstproject bestaat uit drie grote cementen bollen bekleed met mozaïek die centraal staan in een wandelroute door de wijk. Op de bollen is het logo van dementievriendelijk (een vergeet-mij-nietje) gemaakt, met de begeleidende tekst ‘Vergeet me niet’. De bollen staan centraal in de wandeling die door het Wandelbos, de Reit en het Zand leidt. De route is te volgen middels stoeptegels die het logo van dementievriendelijk weergeven. Wijkbewoners worden zo verleid om erlangs te wandelen. Aan de kunstwerken is ook een gedicht over dementie gekoppeld.

Ouderen met een geheugenprobleem werkten samen met andere vrijwilligers samen aan de bollen, bij MFA Het Kruispunt. Om het hele project te financieren, konden mensen geld doneren. In totaal kostte het kunstproject 25.000 euro. Ook werden er kleine bankjes gemozaïekt en verkocht.

Onthulling

De feestelijke onthulling is donderdag 21 september bij MFA Het Kruispunt (Sinopelstraat 1, Tilburg). Vanaf 10.30 uur bent u welkom voor het ontvangst met koffie. Om 11.00 uur start de onthulling met een voorwoord, het voordragen van een gedicht door iemand met beginnende dementie en tot slot de onthulling, waarbij miMakker-clowns de bollen mee naar buiten begeleiden. We sluiten de ochtend af met een toast op het kunstproject.

Kunstproject Tilburg-West, mozaïeken bol
De eerste mozaïeken bol.