Studenten bedenken multi-sensorische tuininstallatie voor Huis Convivio

Vijf studenten van Fontys en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een bijzonder concept bedacht voor in de tuin van Huis Convivio. Tijdens hun studieonderdeel Studio for Transformative Practices hebben ze Pauw bedacht, een multi-sensorische tuininstallatie die is ontworpen voor mensen met dementie.

Zes weken lang zijn de studenten aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het concept. Vrijdag 12 januari hebben ze deze gepresenteerd in het Designhuis in Eindhoven.

“In de afgelopen weken hebben we onderzocht wat de effecten zijn van sensorische ervaringen op mensen met dementie”, schrijven studenten Christian Sivertsen, Koen van Gaalen, Vincent Visser, Lara Leijtens en Charell Bos in hun plan. “We hebben ontdekt dat mensen met matige dementie of dementie in een vergevorderd stadium, het begrip tijd minder goed begrijpen. Dit zorgt ervoor dat de beperking nieuwe herinneringen opslaat. Aan de andere kant hebben we gezien dat ervaringen in het hier en nu veel vreugde kunnen opwekken. Daarom hebben we besloten om een ​​installatie te bouwen die deze vreugdevolle ervaringen met vrienden en familie tot stand kan brengen. Dat is Pauw.”

Geluid bij aanraking

‘Pauw’ met erachter een projectie van de tuin van Huis Convivio.

De tuininstallatie heeft de vorm van een pauw en maakt geluid bij aanrakingen. Elke veer bestaat uit kleine onderdelen met eigen texturen, kleuren en vormen. “Wanneer een segment wordt aangeraakt, genereert Pauw een harpachtig geluid. Wanneer meer dan één persoon interactie heeft met Pauw, worden meerdere tonen gegenereerd om een ​​harmonieus geluid te creëren. Op deze manier wordt het gestimuleerd om een ​​vreugdevolle ervaring met anderen te hebben, hier, nu.”

Tijdens de presentatie in het Designhuis hebben de vijf studenten het prototype van Pauw getoond. Het is een eerste uitvoering van wat mogelijk kan leiden tot de realisatie van deze multi-sensorische tuininstallatie. Mocht Pauw gerealiseerd worden, dan kan deze het best geplaatst worden op een plek in de tuin met veel ruimte.

In onderstaande video vertellen de studenten van Studio for Transformative Practices meer over hun ontwerpen, waaronder Pauw.