NIEUWS

Cor en Trees bezoeken de oude meesters in Den Bosch

Cor en Trees, bewoners van Huis Convivio, hebben begin juli onder begeleiding van Cees Oostelbos en Jim Zwarts een bezoek gebracht aan Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het viertal heeft uitgebreid genoten.

Door Cees Oostelbos

Lees hier meer over onze dementiezorg

Na een kop koffie bij Huis Convivio is het deze ochtend tijd om te vertrekken richting Den Bosch. Via de Ringbaan Noord, langs het draaiende huis, richting Loon op Zand. Onderweg komen we langs de duinen waar we bij Bos en Duin op het terras genieten van koffie en aardbeiengebak met een mop slagroom. Na nog wat foto’s bij de ingang van Bos en Duin vertrekken we naar Het Noordbrabants Museum.

Kunstwerken in het water

De parkeerplaats dichtbij het museum is vol, dus we zetten de auto net buiten de vestigingsmuren. Via de lift gaan we naar de begane grond waar ons een verrassing staat te wachten. We mogen over een loopbrug die omringt is door kunstwerken in het water. Op het voorterrein van het Het Noordbrabants Museum hebben we vervolgens wat uitgerust van de langere afstand tussen auto en museum. Tussen de kunstwerken op plein van Cor en Trees worden volop foto’s gemaakt. Binnen wijst de portier ons op de mogelijkheid om een extra rolstoel te gebruiken. Zo kunnen Cor én Trees per rolstoel het museum bekijken.

De kamers zijn gevuld met kunststukken en schilderijen. Bij het ene werk staan we wat langer stil dan bij de andere en samen bespreken we wat we zien. Jim met Cor en ik met Trees. Soms gaan we even zitten om alles tot ons door te laten dringen: sommige schilderijen zijn zo gedetailleerd dat zelfs een ‘kleine bij’ zichtbaar is.

Tussendoor maken we in het café van Het Noordbrabants Museum even tijd voor koffie en uiteraard een Bossche bol. Cor en Trees genieten zichtbaar van de met slagroom gevulde bol.

De oude meesters

Via een geel-zwarte wandgang en lift vervolgen we onze weg naar de oude meesters, waar Cor steeds om vroeg. “Zal ik er nog enkele kennen”, zegt ze tussendoor. Samen nemen we ook deze oude meesters door. Jim op zijn knieën naast Cor om samen de tekst te lezen. Ik blijf met trees bij verschillende kunstwerken stilstaan en bespreek wat we zien. Onder andere een beeld van de Sint Jan, die door de kunstenaar vervormt is tot een u-vorm. Deze werd meteen door Cor herkend.

Uiteindelijk komen we in de laatste hal van Het Noordbrabants Museum met de grote moderne wandschilderingen. Daar zijn we snel doorheen gegaan, beide dames vonden dit toch minder interessant. We genieten nog samen van een goede lunch: brood met koket.

De terugwandeling is in stappen gemaakt door onderweg steeds wat te gaan zitten. Via het centrum van Vught, de IJzeren Man, en Bosscheweg rijden we terug naar Tilburg. Samen kunnen we terugkijken op een geslaagd uitstapje.