CRDL: aanrakingen vertaald naar geluid

De CRDL is een interactief instrument dat gemaakt is voor de zorg. Aanrakingen tussen mensen en het instrument worden vertaald naar geluiden. Hierdoor kunnen mensen die moeite hebben met communicatie, bijvoorbeeld mensen met een verminderd geheugen, weer aan sociale interactie doen.

Huis Convivio heeft woensdag 11 juli bezoek gehad van een medewerkster van CRDL die het instrument gedemonstreerd heeft. De bewoners konden het instrument, dat gemaakt is van hout, zelf testen. Dat leverde verschillende reacties, van verbazing tot verwondering over de vorm van het instrument. Iedereen was betrokken en vooral ook enthousiast.

“In september en oktober krijgen medewerkers en bewoners de kans om verder kennis te maken met de CRDL”, vertelt Loek Inderfurth van Huis Convivio. “Het gaat om een effect-onderzoek voor twee maanden waarin we CRDL wekelijks rapporteren over onze bevindingen. Ook laten we weten wat de bewoners en familieleden vinden van het instrument. Zelf willen we zo ook ervaren wat het instrument doet in en met de beleving van onze bewoners.”

25 geluiden

De CRDL is namelijk een ellipsoïde van vorm en is gemaakt van glad hout. Bovenop zitten aan beide kanten sensoren die reageren op aanraking. Die aanrakingen zorgen voor geluiden. In totaal zijn er 25 geluiden, verdeeld over 5 soorten aanrakingen.

  • geluiden uit de natuur zoals de zee, klankschalen, meeuwen, vogels, krekels, een beekje, etc.;
  • stadse geluiden zoals een fietsbel, tram, kerkklok, paardenhoeven, etc.;
  • instrumentale geluiden van muziekinstrumenten zoals cello, gitaar, etc.;
  • dierengeluiden zoals kippen, eenden, varkens, etc.;
  • huis-tuin-en-keukengeluiden zoals een fluitketel, lopen op een houten vloer, aflopende wekker, koffiekopjes, etc.

1 Response
  1. Ria Smeets

    Prachtig !
    Wat fijn dat we er een op proef mogen gebruiken Gaan we zeker gebruiken .