Nieuws

Mantelzorgavonden bij Convivio: inzicht in de wereld van dementie

 

Als mantelzorger van iemand met dementie zit je waarschijnlijk vol vragen. Waarom verandert iemand zo? Wat kan ik doen om de situatie fijner te maken? Hoe pak ik de zorg aan? Om op een laagdrempelige en heldere manier informatie te delen met mantelzorgers van cliënten, organiseert Convivio een paar keer per jaar een mantelzorgavond.

Vanwege corona konden de mantelzorgavonden lange tijd niet doorgaan. Dit jaar pakt Convivio ze weer structureel op. Na de avond in juni staan er in het najaar nieuwe mantelzorgavonden gepland voor de dagbesteding en Huis Convivio. De avonden zijn speciaal voor familieleden, mantelzorgers en andere betrokkenen van cliënten.

Waarom een mantelzorgavond?

Dementie voelt vaak als een zwaar onderwerp om over te praten. Samen proberen we meer begrip voor de ziekte te krijgen en kennis te delen zodat mantelzorgers begrijpen wat er speelt. De zorg voor iemand met dementie is namelijk intens. Er gebeurt veel en de ontwikkelingen gaan snel. 

Tijdens deze mantelzorgavonden deelt Convivio daarom op een behapbare manier informatie over belangrijke en herkenbare onderwerpen voor mantelzorgers. Waar loopt iemand tegenaan? En hoe kun je daar het best mee omgaan? Vanuit onze kennis geven we daarom inzicht in de wereld van dementie en vooral ook handvatten om met bepaalde vragen en gedrag om te gaan.

Wat wordt er besproken?

Een van de onderwerpen die aan bod komen is bijvoorbeeld Onbegrepen gedrag. In de praktijk zien we dat dit met name in de ochtend speelt, wanneer iemand op het punt staat om naar de dagbesteding te gaan. Dit kan een lastig moment zijn. Jij weet dat de taxi komt, maar je dierbare heeft dat plaatje niet in zijn hoofd en wordt onrustig. In sommige gevallen stoppen mensen daarom zelfs met dagbesteding. Vanuit Convivio delen we tips hoe je zo’n situatie kunt voorkomen.

In de gesprekken met familieleden van bewoners in Huis Convivio komen met name de verschillende stadia van dementie aan bod. Wat gebeurt er in het brein als je dementie hebt? Hoe ga je mee in de veranderingen bij je dierbare? En vooral: hoe zorg je dat iemand zelf de regie houdt? Op het moment dat het ziekteproces van jouw dierbare steeds sneller gaat, ben je ook geneigd om jezelf weg te cijferen. Met als gevolg dat je overbelast raakt. Door middel van praktijkvoorbeelden en concrete handvatten helpt Convivio je om dit te herkennen.

Begrip en vragen

Uit de reacties van de mantelzorgers blijkt dat er een wereld voor ze opengaat tijdens de mantelzorgavond. De praktijkvoorbeelden en uitleg over de ziekte helpen om beter te begrijpen waar het gedrag van hun dierbare vandaan komt. Ook krijgen ze zo inzicht in hun eigen gedrag. Een veelgehoorde eye-opener is dan ook dat niet hun dierbare, maar juist zij zich moeten leren aanpassen aan de situatie. 

De mantelzorgavonden worden elk kwartaal georganiseerd bij de dagbesteding van Convivio. Na de ontvangst met koffie en thee, bespreken we in een half uur een onderwerp. Daarna is er ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Wil je meer informatie over de mantelzorgavonden of wil je de zorg van Convivio inschakelen voor jouw partner, vader of moeder? Neem contact op voor een kennismaking.

Mantelzorgavonden Convivio