Nieuws

Terugblik: 10 jaar Convivio Wonen

Convivio Wonen bestaat tien jaar! Daarom hebben we heel 2024 omgedoopt tot jubileumjaar. Daar horen natuurlijk een feestlogo en feestdag bij. Die laatste hebben we in april gehouden. Als kers op de taart houden we vrijdag 6 september van 14.00 tot 17.00 uur een open dag. Maar voor het zover is, blikken we graag terug op wat er de afgelopen tien jaar allemaal is gebeurd.

We zijn in 2014 begonnen met Convivio Wonen, destijds in Villa Anna aan de Lange Nieuwstraat. Een monumentaal pand met fantastische historische elementen. Naast de woonkamer en lichte serre was er een speciale muziekkamer en hadden we een huiskat. Buiten was er een bescheiden stadstuin met volière. Er was in totaal plek voor acht bewoners en één logee. Convivio Wonen heeft hier drie jaar gezeten, voordat we verhuisden naar de Goirkestraat.

Stichting en jubileum dagbesteding

In het voorjaar van 2016 is Stichting Vrienden van Convivio opgericht. De stichting helpt sindsdien bij het werven van fondsen. Hiermee kunnen we wensen voor de bewoners van Convivio Wonen en de dagopvang realiseren. Het eerste spaardoel was de duofiets. Deze is na twee jaar sparen in 2018 geschonken en er wordt nog altijd veel gebruik van gemaakt op zonnige dagen. In hetzelfde jaar vierden we het 5-jarige jubileum van de dagbesteding. Daarvoor hebben we een prachtig magazine ontworpen dat later door Stichting Zet is uitgegeven: LEEF! met dementie.

Verhuizing

Het voelt eeuwen geleden dat we verhuisden van Villa Anna naar de Goirkestraat. Om precies te zijn begin april 2017. Met de verhuizing hebben we ook de nieuwe naam 𝘏𝘶𝘪𝘴 𝘊𝘰𝘯𝘷𝘪𝘷𝘪𝘰 geïntroduceerd. Het huidige pand werd voorheen gebruikt door het RIBW en heeft net zo’n mooie monumentale elementen als Villa Anna. De grootste verandering? Bijna een verdubbeling van het aantal bewoners omdat het pand aan de Goirkestraat veel groter is.

Een paar maanden later verhuisde ook de dagbesteding naar de Goirkestraat. Voorheen zaten we in Tilburg-West. Wat een luxe dat bewoners en deelnemers nu letterlijk een paar deuren verderop terechtkunnen bij onze activiteitenbegeleiders!

Inspectie

Ondanks dat we met een groot hart voor onze bewoners werken, heeft Convivio Wonen ook tegenslagen gekend. In 2017 hebben we enkele maanden onder verscherpt toezicht gestaan. We hebben hard gewerkt om de kwaliteit van zorg en de cliëntendossiers. Ook is de familieraad in het leven geroepen, die een steeds actievere rol heeft aangenomen. Verscherpt toezicht is pittig, maar het heeft ervoor gezorgd dat onze zorg wél de kwaliteit heeft die we willen hebben. En dat merken we nog elke dag. Zo hebben we ons dit jaar aangesloten bij Kwaliteit@. Een kwaliteitskeurmerk dat we in 2024 en 2025 gaan vormgeven.

Activiteiten: van uitjes tot NLdoet

Bij Huis Convivio bedenken we al sinds de oprichting leuke uitstapjes en activiteiten. Een van de hoogtepunten was de Franse vakantieweek. Schilderen als Monet, een bezoek van de MiMakkers, een uitgebreid Frans diner en een wijnproeverij. Nog altijd bedenken we spontane dingen. Wat dacht je van ‘kamperen’ in onze eigen tuin of een bezoek aan de koeienboerderij!

Ook hebben we de afgelopen jaren ontzettend leuke acties op touw gezet voor NLdoet. Zo hebben vrijwilligers destijds een volière geplaatst bij Villa Anna. Bij Huis Convivio zijn de entree, gang en schutting al eens gepimpt. Afgelopen editie zijn de prachtige tuinen zomerklaar gemaakt.

Mantelzorgavonden

Een mooi initiatief dat we nog steeds omarmen: de mantelzorgavonden. In 2019 organiseerden we voor het eerst een avond om tips en informatie te delen met mantelzorgers van de bewoners. Elke keer is er een ander thema: van veranderd gedrag en inzicht in dementie tot samen bewegen. 💃

COVID en klusjes

De COVID-periode was een intense tijd bij Huis Convivio. Toch probeerden we het leven zo normaal mogelijk te houden. “‘Wij gingen het pak in, het leven van de bewoners bleef normaal”. In de weken dat het woonhuis op slot is door een coronagolf overlijden er drie bewoners. Maar wonder boven wonder blijven er ook twee negatief. “Je komt erachter wat écht belangrijk is. Er was minder ruis en betere communicatie.” Lees ook het interview over deze periode.

Tijdens de pandemie is er dankzij de stichting ook heel hard gewerkt bij Huis Convivio. De overwoekerde achtertuin is in 2020 volledig vernieuwd en twee jaar later is ook de binnentuin grondig aangepakt. 🌻 Beide tuinen zijn belevingsgericht ontworpen: met veel kleuren, brede paden, knusse hoekjes en meer plekken om te ontdekken.

Duurzaamheid en service

We vinden het belangrijk om mee te gaan met de tijd. Daarom is bij Huis Convivio in 2022 het Greenteam in het leven geroepen. Samen met de Familieraad hebben we bekeken hoe Convivio kan verduurzamen. Sindsdien hebben we al veel bereikt: het scheiden van afvalstromen, geen gebruik meer van billendoekjes, lichtsensoren en begrenzers op de radiatoren. Met de pandeigenaar kijken we nu ook naar grotere verduurzamingsacties, met een duurzaam advies en specifieke verbeterpunten. Samen worden we groener.

Daarnaast is de grote taxibus een van de nieuwste aanwinsten van Convivio. Als service halen we dagelijks alle deelnemers voor de dagbesteding op. Maar dat is niet alles: de bus is ideaal om samen met bewoners uitstapjes te maken. Zo kan iedereen mee, ook degenen in een rolstoel.

Jubileumfeest

Een reis van 10 jaar Convivio Wonen kun je maar op één manier vieren: met een passend jubileumfeest. Daarom was er op 13 april jl. overdag een speciale theatervoorstelling van ’t Huistheater voor bewoners, deelnemers en hun families. ’s Avonds gingen de voetjes van de vloer tijdens een discofeest voor medewerkers.

We hebben van elke seconde genoten en bedanken iedereen die dit feestje mede mogelijk heeft gemaakt! Wat de toekomst ons zal brengen, weten we niet. De zorg staat onder druk en overal is er personeelstekort. We hebben het geluk dat we een vast en fantastisch team hebben en we hopen dat dit zo blijft.